Januari/Februari:

De karpers bevinden zich nu in een passieve toestand er wordt weinig tot niets gegeten alleen op de hele zonnige dagen na wat een gunstige invloed heeft op het aasgedrag. Meestal houden de karpers zich tijdens deze periode op nabij obstakels op diepe plekken in het water.

Maart/April:

De watertemperatuur gaat langzamerhand weer stijgen en daarmee ook de eetlust van onze vriend. Let op voer niet te veel tijdens deze periode tenzij de temperatuur boven de 10 graden blijft.

Mei/Juni:

Watertemperatuur blijft stijgen en ook de eetlust is nu maximaal, veel voeren is dus het devies. Zodra de temperatuur van het water boven de 20 graden stijgt gaan de karpers paaien, is dit het geval wordt het voedsel dat door ons wordt aangeboden grotendeels genegeerd.

Juli/Augustus:

De karpers gaan nu al een voorraad vet proberen aan te leggen voor de winter, dit betekent ook dat de karpers in topconditie zijn en erg zwaar.

September/Oktober:

Langzamerhand zakt de temperatuur van het water weer en wordt de eetlust weer minder tot een watertemperatuur van 10 graden wordt er nog volop geaast. Zakt de temperatuur daaronder dan wordt het erg moeilijk om onze vriend op de kant te krijgen.

November/December:

De karpers gaan weer een passieve houding in het water aannemen en dat betekent dat ze de diepe plekken weer gaan opzoeken